Ivanka pri Dunaji
www.ivankapridunaji.sk
Utorok, 18 december 2018
Dnes má meniny 
Sláva, Slávka
 
 

RECEPTY Z HYDINY

Sliepka po bratislavsky

1 sliepka, 100 g masla, 10 g slaniny, 10 g sladkej papriky, 300 g rajčiakov, ¼ l smotany, 100 g cibule, 70 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ

Sliepku rozporciujeme, prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme na masle. Opečené mäso vyberieme, na zvyšnom tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané rajčiaky, opečené mäso, podlejeme vývarom alebo horúcou vodou a dusíme. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, šťavu poprášime múkou, pridáme papriku, smotanu, povaríme a precedíme. Do hotovej omáčky pridáme na kocky nakrájanú opraženú slaninku. Podávame s haluškami, alebo z ryžou.


Ivanské morčacie rezne v alobale


1 rezeň z morčacích pŕs, plátok šunky, plátok údenej slaniny, koliesko klobásy, koliesko cibule, koliesko rajčiaka, kúsok zelenej papriky, 2 stredne veľké zemiaky, mleté čierne korenie, soľ, masť na vymastenie alobalu, alobal ( rozpočet na jednu porciu ).

Pripravíme si štvorec alobalu, stred potrieme masťou. Očistené, umyté zemiaky pokrájané na kolieska uložíme do stredu. Morčací rezeň zľahka naklepeme, posolíme, posypeme čiernym korením, a položíme na zemiaky. Naň dáme plátok údenej slaniny, plátok šunky, koliesko klobásy, na koliesko cibule, koliesko rajčiaka a kúsok zelenej papriky. Celé troška posolíme. Potom dve priľahlé strany alobalu pevne zložíme, aby šťava pri pečení nevytiekla, položíme na suchý pekáč a pečieme ¾ hodiny v horúcej rúre. Upečenú hotovú porciu položíme na tanier, rozbalíme a podávame s kyslou uhorkou. Rezeň zabalený v alobale môžeme piecť aj v pahrebe.


Kurča v horčicovej omáčke

1 kurča, 150 g masla, soľ, čierne korenie, 1 lyžica červenej papriky, 100 g syra, 3 dl bieleho vína, 1 lyžica kremžskej horčice, 5 dl kyslej smotany, 50 g strúhanky.

Kurča rozporciujeme, prudko opečieme na masle, okoreníme, opaprikujeme, pridáme soľ, podlejeme vodou a prikryté dusíme. Keď je mäso mäkké, preložíme ho do ohňovzdornej misy. Do šťavy pridáme postrúhaný syr, necháme ho roztopiť, pridáme biele víno, kremžskú horčicu, rozhabarkovanú kyslú smotanu a spolu povaríme. Hotovou šťavou zalejeme mäso, posypeme strúhankou, strúhaným syrom a zapečieme v rúre. Podávame s ryžou alebo hranolkami.



Perličí vývar

1perlička, 1,5 l vody, koreňová zelenina (dve mrkvy, jeden petržlen, plátok zeleru, menší pór), 1 stredne veľká cibuľa, soľ, pri ďalších variantoch 150 g zeleného hrášku, alebo 150 g čerstvých húb.

Očistenú vypitvanú perličku vložíme do hrnca, zalejeme vodou, posolíme, pridáme celú cibuľu a koreňovú zeleninu varíme, kým nám mäso nezmäkne. Potom perličku vyberieme, vývar precedíme zavaríme do neho pečeňové knedličky alebo vajcové rezance, prípadne strúhané vajcové cesto. Do polievky môžeme pridať aj zelený hrášok alebo čerstvé huby. Hrášok ani huby nepridáme, keď sme použili pečeňové knedličky. Ak sme použili mladú mrkvičku a petržlen, po vybratí ich pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky po jej odstavení z ohňa. Perličku, ktorú sme obvarili v polievke, môžeme potom upraviť iným spôsobom, najčastejšie pečením.



Pečená predvarená perlička

1 predvarená staršia perlička, 100 g masla, rasca.

Tento recept volíme na úpravu starších z chovu vyradených perličiek. Pri predvarení postupujeme tak, ako je uvedené v recepte perličí vývar. Perličku pomaly varíme približne ¾ hodiny, potom ju dáme na pekáč, potrieme maslom, posypeme rascou a dopekáme za sústavného polievania výpekom do červena. Na rozdiel od ostatnej hydiny perličku dopekáme položenú na boku, po opečení z jednej strany ju obrátime na druhú stranu a nakoniec ju necháme asi 5 minút dopiecť položenú na chrbte. Upečenú perličku porciujeme na 6 dielov. Najskôr ju rozstrihneme pozdĺž chrbtice a hrebeňa hrudnej kosti na dve polovice a potom každú polovicu rozstrihneme priečne na stehno s trtáčom, krídlo s upínajúcou sa svalovinou a strednú časť prsnou (hrudnou) svalovinou. Mäso vopred obvarenej a dopečenej perličky je mäkké, ľahko stráviteľné a nestráca chuťové kvality perličieho mäsa. Okrem toho zo získaného vývaru môžeme pripraviť chutnú polievku.