Ivanka pri Dunaji
www.ivankapridunaji.sk
Streda, 22 október 2014
Dnes má meniny 
Sergej
 
 

RECEPTY Z VAJEC

Ruské vajcia

2 vajcia, 1 žĺtok, 1dl oleja, ližička horčice, 1dl kyslej smotany, 10g cukru, 100g zemiakov, 50g mrkvy, 50g hrášku, 50g kyslých uhoriek, 20g cibule, 50g šunky, soľ, citrónová šťava, čierne korenie, petržlenová vňať.

Príprava základnej majonézy: žĺtok zmiešame so soľou a horčicou. Za stáleho miešania prikvapkáme olej. Pridáme citrónovú šťavu a zriedime kyslou smotanou. Na drobno posekáme cibuľu, solíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor, na malé kocky pokájanú uhorku, mrkvu, zemiaky, posekanú šunku, petržlenovú vňať, hrášok, mleté čierne korenie, 2/3 základnej majonézy a dobre spolu premiešame. Hotový šalát urovnáme na misu. Na tvrdo uvarené vajcia rozrežeme na polovice a reznou plochou naň uložíme a polejeme zvyšnou majonézou.




Vajcia plnené penou z údeného mäsa

4 natvrdo uvarené vajcia, 50 g vareného údeného mäsa, 1 lyžička horčice, soľ, mleté čierne korenie, karí korenie, ½ dl smotany na šľahanie.

Uvarené olúpané vajcia rozrežeme na polovice a vyberieme žĺtky. Varené údené mäso pomelieme na jemno. Maslo, horčicu, soľ, prelisované žĺtky, mleté čierne korenie, karí korenie dobre vymiešame a pridáme mleté údené mäso. Nakoniec zľahka vmiešame ušľahanú smotanu. Hotovou penou naplníme bielky, poukladáme na misu a ozdobíme kyslou uhorkou.


Šunková omeleta z hráškom

4 vajcia, 4 lyžice mlieka, 2 polievkové lyžice hrubej múky ( môže byť aj pohánková múka ), 100 g šunky, 80g sterilizovaného hrášku, soľ, masť na opekanie.

Vajcia rozšľaháme, pridáme soľ, múku a znova prešľaháme. Primiešame hrášok a nadrobno posekanú šunku. Na vymastenej rozohriatej panvici upečieme štyri omelety, preložíme na polovicu a podávame.


Strúhané vajcové cesto ( mrvenička )

1 vajce, polohrubá múka - množstvo podľa poreby.

V dostatočne veľkej nádobe zmiešame vajce s múkou, hnetieme cesto a postupne pridávame múku dovtedy, kým nie je cesto tvrdé, vyformujeme z neho hrudu, ktorú na hrubom strúhadle postrúhame, rozprestrieme na plechu na pečenie a necháme uschnúť. Dôkladne usušené môžeme skladovať v sklennom pohári, alebo inej vhodnej nádobe. Používame namiesto cestovín na zahustenie polievok varíme asi 15 minút.