RECEPTY Z KRÁLIKA |
Pečený plnený králik v slovenskej kuchyni
Na úpravu je vhodné mäso starších králikov do veku 1 roka. Opracovaný králik bez hlavy, jedlé droby, 150 g kačacej alebo husacej masti, 3 rožky (žemle), 2 stredne veľké cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 vajcia, mleté čierne korenie, majorán, petržlenová vňať, soľ a mlieko
Grilovaný králik Mäso prešpikované údenou slaninou osolíme, necháme aspoň 2 hodiny odležať a potom upevníme na ražeň. Po upevnení zadných stehien vidlicou začneme králika opekať, pričom ho občas natrieme stuhnutým maslo a neskôr výpekom zo dna roštu. V rúrových griloch králika striedavo otáčame z brucha na chrbát a sústavne potierame maslom a výpekom. Po skončení grilovania králika rozporciujeme a podávame s ryžou, zemiakmi alebo grilovanou zeleninou na taliansky spôsob. Králik s kyslou kapustou 1 mladý králik do 4 mesiacov 1 kg kyslej kapusty, 3 polievkové lyžice cukru, rasca, 1 balíček grilovacieho korenia, 1 dl oleja, slanina nakrájaná na tenké plátky, 1,5 dl červeného vína Králika potrieme grilovacím korením zmiešaným s olejom a necháme stáť minimálne hodinu v chlade (ideálne je prichystať si králika deň vopred), vložíme do pekáča, obložíme plátikmi slaniny a podlejeme červeným vínom. Pečieme vo vyhriatej rúre kým mäso nezmäkne. Pokiaľ sa pečie mäso, kyslú kapustu prepláchneme tečúcou vodou a na sitku necháme odkvapkať, na panvici si zatiaľ skaramelizujeme cukor pozor, aby sme ho neprepálili, pridáme odkvapkanú kapustu, mletú rascu a za stáleho miešania dusíme pokiaľ kapusta nezmäkne približne ½ hodiny, podľa potreby podlievame vodou. Upečeného králika servírujeme s kapustou a knedľami. Polievka z králičieho vývaru Polievka z králičieho predku a drobov Do 1 litra mierne osolenej vody vložíme predok králika, jedlé vnútornosti, pridáme celú malú cibuľu a koreňovú zeleninu. Po uvarení mäso a vnútornosti vyberieme, mäso vykostíme, pokrájame vložíme do scedenej polievky, ochutíme, prípadne doplníme cestovinou (rezancami), mrveničkou z vajcového cesta a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme postupovať aj tak, že do polievky zavaríme pečeňové halušky či guľky a pokrájané uvarené mäso popražíme na cibuľke a vmiešame do ryže ktorú podávame ako prílohu hlavného jedla. Polievka z králičieho predku s ovsenými vločkami V mierne osolenej vode s menšou cibuľou povaríme do mäkka mäso z králičieho predku a hlavu. Na oleji spenenú posekanú cibuľu a postrúhanú koreňovú zeleninu poprášime múkou a popražíme, zalejeme trochou vody a menším dielom vývaru. Potom všetko vlejeme do vývaru s mäsom a pol hodiny varíme. Mäso s polievky vykostíme a pokrájame. Do polievky vložíme tri polievkové lyžice ovsených vločiek, ktoré 5 minút povaríme, pridáme pokrájané mäso a odstavíme.
|
Aktuality
S poľutovaním oznamujeme, že zájazd do Monoru ktorý mal byť 22.3.2020 je zrušený!!!
El Rancho
http://elrancho.sk/

Obecný úrad v Ivanke pri Dunaji
http://www.ivankapridunaji.sk/
Spojená škola Ivanka pri Dunaji
http://www.spojsivanka.sk/
MS bike - Ivanka pri Dunaji
http://www.msbike.sk/

Ryva s.r.o.
http://ryva.sk/

BK-Propag Ivanka pri Dunaji
ORLOVKA
znovu objavené plemeno
SPOZNAJ SVOJHO KRÁLIKA
Anatómia králika