Ivanka pri Dunaji
www.ivankapridunaji.sk
Pondelok, 28 júl 2014
Dnes má meniny 
Krištof
 
 

RECEPTY Z KRÁLIKA

Pečený plnený králik v slovenskej kuchyni

Na úpravu je vhodné mäso starších králikov do veku 1 roka.
Opracovaný králik bez hlavy, jedlé droby, 150 g kačacej alebo husacej masti, 3 rožky (žemle), 2 stredne veľké cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 vajcia, mleté čierne korenie, majorán, petržlenová vňať, soľ a mlieko



Opracovaného a osušeného králika osolíme a pripravíme si plnku. Na kačacej prípadne husacej masti opražíme cibuľu, na drobno pokrájané králičie srdce a obličky a po ich zmäknutí pridáme pokrájanú králičiu pečeň. Do opraženej zmesi vsypeme na drobno pokrájané rožky alebo žemle (1 x 1 x 1 cm), pridáme mlieko, 2 vajcia, mleté čierne korenie, posekanú petržlenovú vňať, malé množstvo prelisovaného cesnaku a preosiateho majoránu. Hmotu dôkladne premiešame (zhomogenizujeme) a dochutíme. Pripravenou plnkou králika naplníme, zašijeme bielou bavlnenou niťou, vložíme na pekáč, podlejeme trochou vody a počas pečenia potierame kačacou alebo husacou masťou. Králika aspoň raz obrátime na druhú stranu. Mäso je chutnejšie, keď takto pripraveného králika pečieme spolu s vykŕmenou kačicou. Mäso z králikov starších ako 6 mesiacov pred pečením obvaríme (dĺžka závisí od veku), pričom dávame pozor, aby sa mäso nezačalo oddeľovať. Po vložení do pekáča postupujeme opísaným spôsobom.

Grilovaný králik

Na úpravu je vhodné mäso králikov do veku 3,5 mesiaca.
1 králičí chrbát so stehnami (bez hlavy a krku), 70g údenej slaniny, 100 g masla a soľ

Mäso prešpikované údenou slaninou osolíme, necháme aspoň 2 hodiny odležať a potom upevníme na ražeň. Po upevnení zadných stehien vidlicou začneme králika opekať, pričom ho občas natrieme stuhnutým maslo a neskôr výpekom zo dna roštu. V rúrových griloch králika striedavo otáčame z brucha na chrbát a sústavne potierame maslom a výpekom. Po skončení grilovania králika rozporciujeme a podávame s ryžou, zemiakmi alebo grilovanou zeleninou na taliansky spôsob.


Králik s kyslou kapustou

1 mladý králik do 4 mesiacov
1 kg kyslej kapusty, 3 polievkové lyžice cukru, rasca, 1 balíček grilovacieho korenia, 1 dl oleja, slanina nakrájaná na tenké plátky, 1,5 dl červeného vína


Králika potrieme grilovacím korením zmiešaným s olejom a necháme stáť minimálne hodinu v chlade (ideálne je prichystať si králika deň vopred), vložíme do pekáča, obložíme plátikmi slaniny a podlejeme červeným vínom. Pečieme vo vyhriatej rúre kým mäso nezmäkne. Pokiaľ sa pečie mäso, kyslú kapustu prepláchneme tečúcou vodou a na sitku necháme odkvapkať, na panvici si zatiaľ skaramelizujeme cukor pozor, aby sme ho neprepálili, pridáme odkvapkanú kapustu, mletú rascu a za stáleho miešania dusíme pokiaľ kapusta nezmäkne približne ½ hodiny, podľa potreby podlievame vodou.

Upečeného králika servírujeme s kapustou a knedľami.


Králičie krokety

Na úpravu môžeme použiť aj mäso staršieho králika 6 – 8 mesačného
Vykostené králičie mäso, 150 g údenej slaniny, 4 vajcia, soľ, muškátový oriešok alebo nové korenie, olej, strúhanka, múka .

Vykostené mäso pomelieme, zmiešame so slaninou pokrájanou na malé kocky a tromi vaječnými žĺtkami, okoreníme, osolíme a nakoniec dobre premiešame, do hmoty zľahka vmiešame sneh z troch bielkov. Do zmesi môžeme pomlieť aj srdce, pečeň a obličky. Potom z dobre premiešanej hmoty sformujeme asi 6-8 cm dlhé a 1-2 cm hrubé krokety, ktoré obalíme v múke, rozšľahanom vajci a v strúhanke. Vypražíme na rozpálenom oleji. Vhodnou prílohou sú zemiaky v akejkoľvek forme. Podávame teplé.


Polievka z králičieho vývaru

Staršie králiky často upravujeme tak, že ich naplníme, necháme obvariť a potom podliate malým množstvom vývaru dopečieme v rúre. Zo zvyšku vývaru pripravíme polievku, do ktorej pridáme koreňovú zeleninu, povaríme, precedíme a doplníme rezancami alebo inou cestovinou. Niekedy môžeme pre zmenu chuti použiť aj zelený hrášok, alebo čerstvé huby.



Polievka z králičieho predku a drobov

Do 1 litra mierne osolenej vody vložíme predok králika, jedlé vnútornosti, pridáme celú malú cibuľu a koreňovú zeleninu. Po uvarení mäso a vnútornosti vyberieme, mäso vykostíme, pokrájame vložíme do scedenej polievky, ochutíme, prípadne doplníme cestovinou (rezancami), mrveničkou z vajcového cesta a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme postupovať aj tak, že do polievky zavaríme pečeňové halušky či guľky a pokrájané uvarené mäso popražíme na cibuľke a vmiešame do ryže ktorú podávame ako prílohu hlavného jedla.



Polievka z králičieho predku s ovsenými vločkami

V mierne osolenej vode s menšou cibuľou povaríme do mäkka mäso z králičieho predku a hlavu. Na oleji spenenú posekanú cibuľu a postrúhanú koreňovú zeleninu poprášime múkou a popražíme, zalejeme trochou vody a menším dielom vývaru. Potom všetko vlejeme do vývaru s mäsom a pol hodiny varíme. Mäso s polievky vykostíme a pokrájame. Do polievky vložíme tri polievkové lyžice ovsených vločiek, ktoré 5 minút povaríme, pridáme pokrájané mäso a odstavíme.