Porovnanie hlavných výživových zložiek v 1 kg mäsa |
mäso |
voda % |
sušina % |
bielkovina % |
tuk % |
popoloviny % |
bravčovina |
53,8 |
46,2 |
16,0 |
29,3 |
0,9 |
hovädzina |
69,7 |
30,3 |
19,7 |
9,6 |
1,0 |
teľacina |
70,9 |
29,1 |
19,7 |
8,5 |
0,9 |
králičie |
70,6 |
29,4 |
21,3 |
6,8 |
1,3 |
kuracie |
74,8 |
25,2 |
21,6 |
2,5 |
1,1 |
slepačie |
72,9 |
27,1 |
22,8 |
3,3 |
1,0 |
morčacie |
69,8 |
30,2 |
23,0 |
6,1 |
1,1 |
perličie |
74,0 |
26,0 |
22,2 |
2,5 |
1,3 |
|
Pečený plnený králik v slovenskej kuchyni
Na úpravu je vhodné mäso starších králikov do veku 1 roka.
Opracovaný králik bez hlavy, jedlé droby, 150 g kačacej alebo husacej masti, 3 rožky (žemle), 2 stredne veľké cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 vajcia, mleté čierne korenie, majorán, petržlenová vňať, soľ a mlieko
Opracovaného a osušeného králika osolíme a pripravíme si plnku. Na kačacej prípadne husacej masti opražíme cibuľu, na drobno pokrájané králičie srdce a obličky a po ich zmäknutí pridáme pokrájanú králičiu pečeň. Do opraženej zmesi vsypeme na drobno pokrájané rožky alebo žemle (1 x 1 x 1 cm), pridáme mlieko, 2 vajcia, mleté čierne korenie, posekanú petržlenovú vňať, malé množstvo prelisovaného cesnaku a preosiateho majoránu. Hmotu dôkladne premiešame (zhomogenizujeme) a dochutíme. Pripravenou plnkou králika naplníme, zašijeme bielou bavlnenou niťou, vložíme na pekáč, podlejeme trochou vody a počas pečenia potierame kačacou alebo husacou masťou. Králika aspoň raz obrátime na druhú stranu. Mäso je chutnejšie, keď takto pripraveného králika pečieme spolu s vykŕmenou kačicou. Mäso z králikov starších ako 6 mesiacov pred pečením obvaríme (dĺžka závisí od veku), pričom dávame pozor, aby sa mäso nezačalo oddeľovať. Po vložení do pekáča postupujeme opísaným spôsobom.
|
RECEPTY Z KRÁLIKA - viac informácií...
|
Sliepka po bratislavsky
1 sliepka, 100 g masla, 10 g slaniny, 10 g sladkej papriky, 300 g rajčiakov, ¼ l smotany, 100 g cibule, 70 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ
Sliepku rozporciujeme, prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme na masle. Opečené mäso vyberieme, na zvyšnom tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané rajčiaky, opečené mäso, podlejeme vývarom alebo horúcou vodou a dusíme. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, šťavu poprášime múkou, pridáme papriku, smotanu, povaríme a precedíme. Do hotovej omáčky pridáme na kocky nakrájanú opraženú slaninku. Podávame s haluškami, alebo z ryžou.
|
RECEPTY Z HYDINY - viac informácií...
|
Ruské vajcia
2 vajcia, 1 žĺtok, 1dl oleja, ližička horčice, 1dl kyslej smotany, 10g cukru, 100g zemiakov, 50g mrkvy, 50g hrášku, 50g kyslých uhoriek, 20g
cibule, 50g
šunky, soľ, citrónová šťava, čierne korenie, petržlenová vňať.
Príprava základnej majonézy: žĺtok zmiešame so soľou
a horčicou. Za stáleho miešania prikvapkáme olej. Pridáme citrónovú šťavu
a zriedime kyslou smotanou. Na drobno posekáme cibuľu, solíme, pokvapkáme
citrónovou šťavou, pridáme cukor, na malé kocky pokájanú uhorku, mrkvu,
zemiaky, posekanú šunku, petržlenovú vňať, hrášok, mleté čierne korenie, 2/3
základnej majonézy a dobre spolu premiešame. Hotový šalát urovnáme
na misu. Na tvrdo uvarené vajcia rozrežeme na polovice a reznou plochou naň
uložíme a polejeme zvyšnou majonézou.
|
RECEPTY Z VAJEC - viac informácií...
|
|