Ivanka pri Dunaji
www.ivankapridunaji.sk
Sobota, 19 október 2019
Dnes má meniny 
Kristián
 
 
Fórum chovatelia-ipd.sk  


holub33
Návštevník

Junior Boarder
Príspevkov: 6
graphgraph
Hodnotenie: 0  
kralik - 06/06/2008 18:34 V prípade králika sa síce jedná len o vyšľachteného a prerasteného potkana, avšak v dnešnej dobe šialených kráv, kýchajúcich sliepok, cholesterolových prasiat a tuberkulóznych kôz, nám toho za chvíľu už asi veľa na jedenie neostane.

Takže prečo králik:

*

Králičie mäso je mäso diétne.
*

Je ľahko a dobre stráviteľné pre deti a rekonvalescentov.
*

Je mimoriadne vhodné pre diabetikov, "srdciarov" a ľudí s redukčnou diétou.
*

Zložením sa podobá mäsu kurčiat alebo teľacine.


Kvalita a chuť mäsa:

Na kvalitu mäsa vplývajú viaceré faktory počas chovu a po zabití zvierat. Ich zanedbanie často spôsobuje neobľúbenosť a nepríjemnú chuť králičieho mäsa, najmä:

*

nepríjemný, močovkový pach mäsa - nekvalitné ustajnenie počas chovu, na vrstve hnoja;
*

veľmi suché mäso - pravdepodobne starší samec. Mäso mladých králikov (cca do 8-16 týždňov veku podľa plemena) a mäso samíc je šťavnatejšie;
*

nepríjemná pachuť pri konzumácii stehien - neodstránený tuk okolo ritného otvoru u samca.
*

nikdy nepripravujte čerstvo zabitého králika - mäso vyžaduje pred kuchynskou úpravou vyzretie - odvesenie na dobu 8-24 hod., podľa teploty v miestnosti a prúdenia vzduchu (oschnutý väzivový povrch je prirodzenou ochranou pred mikrobiálnym rozkladom mäsa počas tejto doby). Samozrejme, že to neplatí pre králika z mrazničky.

Príspevok upravovaný: holub33, v: 06/06/2008 18:35
  | | Správca zakázal anonymné príspevky.

      Témy Autor Dátum
    thread link
kralik
holub33 06/06/2008 18:34
    thread link
thread linkthread link Re:kralik
holub33 06/06/2008 18:39