Ivanka pri Dunaji
www.ivankapridunaji.sk
Nedeľa, 22 september 2019
Dnes má meniny 
Móric
 
 
Fórum chovatelia-ipd.sk  


holub33
Návštevník

Junior Boarder
Príspevkov: 6
graphgraph
Hodnotenie: 0  
kralik - 06/06/2008 18:34 V prípade králika sa síce jedná len o vyšľachteného a prerasteného potkana, avšak v dnešnej dobe šialených kráv, kýchajúcich sliepok, cholesterolových prasiat a tuberkulóznych kôz, nám toho za chvíľu už asi veľa na jedenie neostane.

Takže prečo králik:

*

Králičie mäso je mäso diétne.
*

Je ľahko a dobre stráviteľné pre deti a rekonvalescentov.
*

Je mimoriadne vhodné pre diabetikov, "srdciarov" a ľudí s redukčnou diétou.
*

Zložením sa podobá mäsu kurčiat alebo teľacine.


Kvalita a chuť mäsa:

Na kvalitu mäsa vplývajú viaceré faktory počas chovu a po zabití zvierat. Ich zanedbanie často spôsobuje neobľúbenosť a nepríjemnú chuť králičieho mäsa, najmä:

*

nepríjemný, močovkový pach mäsa - nekvalitné ustajnenie počas chovu, na vrstve hnoja;
*

veľmi suché mäso - pravdepodobne starší samec. Mäso mladých králikov (cca do 8-16 týždňov veku podľa plemena) a mäso samíc je šťavnatejšie;
*

nepríjemná pachuť pri konzumácii stehien - neodstránený tuk okolo ritného otvoru u samca.
*

nikdy nepripravujte čerstvo zabitého králika - mäso vyžaduje pred kuchynskou úpravou vyzretie - odvesenie na dobu 8-24 hod., podľa teploty v miestnosti a prúdenia vzduchu (oschnutý väzivový povrch je prirodzenou ochranou pred mikrobiálnym rozkladom mäsa počas tejto doby). Samozrejme, že to neplatí pre králika z mrazničky.

Príspevok upravovaný: holub33, v: 06/06/2008 18:35
  | | Správca zakázal anonymné príspevky.
holub33
Návštevník

Junior Boarder
Príspevkov: 6
graphgraph
Hodnotenie: 0  
Re:kralik - 06/06/2008 18:39 Dusený králik s čiernymi olivami


Suroviny na 6 porcií

Klasický taliansky recept. Toto bohaté dusené jedlo sa môže pripraviť z králika, alebo aj z kuraciny. Perfektnou prílohou sú plátky polenty ohriate nad dreveným uhlím. Je to nízkocholesterolové jedlo, vhodné pre kardiakov a ľudí s vysokým krvným tlakom.
1 ks

králik
polohrubá múka na obalenie mäsa
2-4 strúčik cesnak (veľké strúčiky)
3 lístok rozmarín, alebo 1/3 čaj. lyžičky mletého
1/3 šálka olivový olej
2 pol. lyžice olivový olej
1 ks mrkva - stredne veľká
1 ks červená cibuľa - stredne veľká
1/4 šálka nasekaný petržlen
2/3 šálka suché biele víno
2 pol- lyžice paradajkový pretlak
1/4 šálka kurací bujón
170 gr čierne olivy
2 ks bobkový list
soľ, čierne mleté korenie

1 šálka = cca 0,25 litra

Postup

Predhrejte rúru na 200 st. C.

Králika umyte, osušte čistou utierkou a rozdeľte na asi 12 kúskov. Mäso osoľte a okoreňte, obaľte v múke a odložte bokom (neukladajte na seba, aby múka neprevlhla).

Ohrejte 1/3 šálky oleja a prudko v ňom osmažte nahrubo nasekaný cesnak a rozmarín (ak použijete práškový rozmarín, tento nesmažte). Keď je cesnak zlatistý, aj s rozmarínom ho vyberte.

Do oleja v panvici dajte v dávkach mäso (nepreplňte panvicu, aby sa vplyvom ovoľňovanej štavy nezačalo mäso dusiť) a opečte ho do hnedasta, asi 2 min. z každej strany. Opečené mäso vyberte na podnos.

Medzitým najemno nasekajte mrkvu, cibuľu a petržlen (môžete pridať aj trochu zeléru) - môžete použiť ručný nožový mixér. Len čo je mäso hotové, do panvice pridajte zvyšné 2 polievkové lyžice oleja a silno ho ohrejte. Pridajte nasekanú zeleninu a jemne opečte, asi 5 min., až kým cibuľa nezmäkne.

Pridajte opečené mäso a spolu duste asi 2-3 minúty.

Zvýšte teplotu na vysokú a pridajte víno. Ak použijete sušený rozmarín, pridajte ho teraz. Priveďte do varu a varte asi 3-4 minúty. Panvicu odstavte z tepla.

Rozmiešajte paradajkový pretlak s kuracím bujónom. Rozlejte po mäse a zelenine v panvici. Pridajte olivy, bobkový list a soľ.

Panvicu zakryte a pečte v rúre pri teplote 180-200oC asi 1 hodinu. Podávajte horúce.

Podávajte na plátkoch polenty, ohriatej na drevenom uhlí na grile.

Mne osobne len polenta ako príloha nepostačuje. Takže som to trochu vylepšil zemiakovými hranolkami. POZOR - tieto určite nie sú nízkocholesterolové a určite ani diétne.
  | | Správca zakázal anonymné príspevky.